Opleiding Assistent Beveiliger

Op het mbo kun je een niveau 1 opleiding volgen tot assistent beveiliger. Als assistent  verricht je beveiligingswerkzaamheden onder het toezicht van een andere beveiliger. De kans is groot dat je als assistent beveiliger aan de slag gaat bij een beveiligingsbedrijf of bij de gemeente. Je zult je hier voornamelijk bezighouden met het beveiligen van gebouwen, objecten en evenementen. Ook kun je aan de slag bij het stadstoezicht. Als assistent beveiliger is het verplicht om te werken onder de begeleiding van iemand die minimaal een basis beveiliger is. Het is in bepaalde gevallen wel toegestaan om zelf toezicht te houden maar je mag bij potentieel gevaarlijke situaties niet zelf ingrijpen. Wanneer zo een situatie zich voordoet is het je taak om hulp te vragen aan je mede beveiligers die wel mogen ingrijpen.

Tevens ben je als assistent beveiliger het eerste aanspreekpunt voor het publiek. Tijdens het beveiligen van een evenement is het mogelijk dat bezoekers je vragen zullen stellen. Als assistent beveiliging is het een van je hoofdtaken om deze bezoekers netjes, duidelijk en accuraat te woord te staan.

Aanbieders van de opleiding tot assistent beveiliger

AanbiederOpleidingPlaatsLeerweg
Aantal maanden
Bekijk opleiding
ntiCertificaat Beveiliging BThuisThuisopleiding
6
Bekijk opleiding

Toelatingseisen voor de opleiding assistent beveiliger

Voor de opleiding assistent beveiliging gelden geen extra toelatingseisen. In principe wordt van je verwacht dat je voldoet aan de toelatingseisen van een algemene mbo 1 opleiding. Dit betekent dat je in het bezit moet zijn van een vmbo-diploma of moet kunnen aantonen dat je enkele jaren havo of vwo gevolgd hebt.
De opleiding tot assistent beveiliger duurt ongeveer 6 maanden tot een jaar. Tijdens deze opleiding leer je alle basis procedures die nodig zijn voor het werken in de beveiliging. De opleiding is zowel BOL (4 dagen leren, 1 dag werken) als BBL (4 dagen werken, 1 dag leren) te volgen. Na het afronden van de opleiding tot assistent beveiliger kun je ook doorleren. Je kunt met dit diploma instromen bij de opleiding beveiliger op niveau 2. De opleiding assistent beveiliger wordt in de praktijk vaak gebruikt als opstapje tot de mbo 2 opleiding tot basis beveiliger.