Alles Over de Opleiding Evenementen Beveiliging

Gepubliceerd door Thomas op

Beveiligers zijn niet meer weg te denken bij evenementen. Je ziet ze overal, op muziekfestivals, concerten, voetbalwedstrijden, congressen en bedrijfsevenementen. Een opleiding evenementenbeveiliging volgen kun je bij verschillende aanbieders binnen Nederland. Je moet er echter rekening mee houden dat het werk van evenementenbeveiliger vaak parttime werk is. De meeste mensen zijn evenementenbeveiliger als tweede baan of doen het werk als bijbaan. Dit komt doordat er niet permanent evenementen zijn die beveiligd dienen te worden. Hierdoor is er dus ook niet permanent werk voor een evenementenbeveiliger. Een opleiding evenementen beveiliging kun je volgen bij een bedrijf (intern) of op een avond/thuis opleiding. Tijdens een opleiding evenementen beveiliging leer je alles over evenementen en over bezoekers. Je leert onder andere hoe je omgaat met bezoekers en wat je moet doen tijdens calamiteiten. Het omgaan met bezoekers wordt ook wel ‘’crowd management’’ genoemd. Hierbij leer je om grote stromen van mensen in veilige banen te leiden. Onderdelen hiervan zijn planning, bewegwijzering en communicatie. Het doel van crowd management is het voorkomen van verdrukking.

Verdrukking kan worden veroorzaakt door een te grote mensenmasse in een te kleine ruimte. Een bekend voorbeeld hiervan is de ramp tijdens het Love Parade festival van 2010 in Duitsland. Tijdens dit festival werden duizenden bezoekers door een tunnel naar het terrein geleid. De mensenmassa werd hier zo groot dat er mensen verdrukte werden in de tunnel. Deze verdrukking resulteerde in 21 doden en maar liefst 625 gewonden. Het belang van crowd management is daarom niet te onderschatten.

De voor- en nadelen van evenementen beveiliging

Evenementen beveiliging is zeer uitdagend en gevarieerd werk. Als beveiliger is het erg leuk dat je aanwezig kunt zijn op interessante en leuke evenementen. Ondanks dat je aan het werk bent maak je natuurlijk wel wat mee van het evenement. Ook is het soms mogelijk om na je shift te blijven hangen en mee te genieten als bezoeker van het evenement. Die kan bijvoorbeeld op meerdaagse festivals. Als je van festivals houdt is dit een ideale manier om bij te verdienen en festivals te bezoeken.

Er zit echter ook een nadeel aan het beveiligen van festivals, het vele reizen. Festivals vinden overal in Nederland plaats. De kans is aanwezig dat je enkele uren heen en enkele uren terug zult moeten reizen. Het werk vereist echter ook dat je ingezet kunt worden op onregelmatige tijdstippen. Veel evenementen vinden ’s avonds en in het weekend plaats. Zo zit de kans er dik in dat je regelmatig zult moeten werken op momenten waarop anderen vrij zijn.

Lijkt evenementenbeveiliging iets voor jou? Kijk dan eens naar de opleiding Event Security Officer. Met deze opleiding word je met 6 maanden opgeleid tot evenementenbeveiliger.